Røgning er mere end en lækker måde at tilberede sin fisk eller sit kød på. Det giver dig mulighed for at ryge dine produkter i et behageligt miljø i hjemmet, på altanen eller i haven. I starten var det en vigtig måde at konservere kød og fisk på indtil dybfryserne dukkede op i hjemmene. Måske opstod metoden allerede dengang vores forfædre sad ved bålet og fandt frem til, at de madrester, der var blevet kraftigt røget, holdt sig længere og tilmed smagte godt. Senere hængte man kød op under loftet i stuen og røgen steg op fra ildstedet, så kødet blev tørret og fik røgsmag. De fleste huse på landet havde rygeovn eller fik kød og pølser røget på et lokalt røgeri. Der er sjældent meget af den tids duft og smag i de vakuumpakkede røgvarer, vi finder i supermarkederne i dag. Netop derfor kommer en rygeovn helt til sin ret, når du vil nyde både duft og smag i dine røgvarer.

Der er næsten ingen grænser for, hvilke varer du kan røge. Fisk, kylling, svinekød, oksekød, rogn, ost, rejer og muslinger. Mens den østrigske bjergbonde røger spegepølser, grillpølser og saltet spæk over bøgesmuld, røger den thailandske fisker muslinger, østers og rejer over kokosskaller efter at have ladet dem trække i salt, sukker, chili, hvidløg – eller måske andre krydderier. Marinering kan nemlig baseres på mange forskellige krydderier.

I hjertet af rygeovnen finder du bakken med røgesmuld. Smuldet købes i poser, som rækker til mange røgninger. Smuldet antændes, og røgen dannes, når man dæmper ilttilførslen i rygeovnen. Da ideen er at holde røgen inde i rygeovnen, generer du ikke naboerne – de lokkes i stedet til af duften.

Der findes tre røgemetoder

  •          Koldrøgning 15-22 grader celcius
  •          Halvvarm røgning 30-50 grader celcius
  •          og varmrøgning 50-90 grader celcius

 

Ved koldrøgning ønsker vi netop ikke røgvarer udsat for høje temperaturer. Det er f.eks. hvis der skal røges spegepølser, hvor spækket ellers vil smelte. Koldrøgning er den mest effektive røgform, for jo varmere røgen bliver, jo flere gasser og stoffer vil der brændes op i røgen. Ved koldrøgning trænger røgen dybt ind i varen, og den giver derfor varerne en meget lang holdbarhed. Koldrøgning anvendes f.eks. til spegepølse, spegeskinke, leverpølse, spæk og fisk. Der anvendes kun røgsmuld til koldrøgning og ikke andet, da det udvikler en meget konstant varme og røg.

Ved halvvarm røgning arbejder vi ved temperaturer på omkring 30-50 grader. Det giver produktet en begrænset røgsmag og vil bevare sit rå udseende. Halvvarm røg er mindre konserverende end koldrøgning. Derfor får produktet en kortere holdbarhed. Halvvarmrøgning anvendes til fremstilling af f.eks. bacon, hamburgerryg, bayonneskinke, røget filet, rullepølse og forskellige pølsetyper.

Varmrøgning anvendes udelukkende for smagen og udseendets skyld. Den høje temperatur gør, at proteinerne vil koagulere (stivne) og produktet får derfor et varmebehandlet udseende. Produkter som wienerpølser, cocktailpølser, frokost- og grillpølser samt fisk bliver varmrøget.

Når du skal vælge rygeovn, så gå på opdagelse i webshoppen og se vores tre håndlavede modeller fra Polen fremstillet i høj kvalitet af pulverlakerede metalplader i sort og i fuldsvejset konstruktion (ikke skruet) for god stabilitet. Find ud af hvilken størrelse, der passer bedst til dine udendørsomgivelser.

Rygeovn Berlin
30 x 30 x 100 cm

 

Rygeovn Hamburg 
38 x 38 x 160 cm

 

Rygeovn Frankfurt
75 x 56 x 165 cm