Der er tre vigtige hovedingredienser til en god pizzaaften med sprøde lækre pizzaer på bordet. De tre ingredienser er en god dej, en varm pizzaovn og hygge med pizzabagningen. 

En god dej er selvfølgelig en smagssag, som man over tid får eksperimenteres sig frem til den rette fugt, smidighed og mængde. Vi har prøvet os frem og præsenterer vores foretrukne pizzadej længere nede i denne blog.

Der findes mange forskellige og gode pizzaovne, modellen som er på disse billeder er en Pizzaiolo, som har et sten bageareal på hele 60x80 cm. Læs mere om ovnen her.

I bloggen herunder vil vi give en vejledning til brug af pizzaovnen. Du kan bl.a. læse om følgende:

 • Opskrift på pizzadej - laves gerne dagen før.

 • Brug af brændefyret pizzaovn.

  Brændefyret pizzaovn

Brug af brændefyret pizzaovn - Pizzaiolo

Inden optænding i pizzaovnen skal den placeres det rigtige sted. Mange har deres ovn placeret fast i deres udekøkken. Ved sommerhuset er den placeret på et bord med 2 hjul så den kan flyttes til den rette placering i læ af vind og passende afstand til hus og andet brændbart. Ved hård fyring kan der komme gnister op af skorstenen. 

Der skal altid bruges tørt brænde - kvaliteten er ikke så afgørende. Jeg syntes dog brænde med lav energi, som gran, poppel eller lignede er at foretrække. Bruges brænde med meget energi kan det være svært og styre temperaturen i ovnen. Mængden af brænde afhænger af fyringstiden. Normalt bruges ca. 3-5 kg brænde til opvarmning af ovnen, samt efterfølgende 2-3 kg pr. time til vedligeholdelse af varmen.  

Optændingen sker i venstre side af ovnen, hvor man under optændingen fint kan udvide arealet ved og flytte den løse gløderist ud mod midten af ovnen så der kan være 3-4 stk. brænde på en gang. Optændingen sker bedst med små pinde og evt. en optændingsblok. (olie produkter og kraftigt lugtende optændingsblokke er ikke så godt i ovnen, da vi skal lave mad direkte på bunden i ovnen når den er varm).

Når ilden har fat i brændet, kan lågen placeres på fronten og der fyres efter behov. Ovnen er klar til bagning efter ca. 45 minutter ved normal fyring ca. 300-325 grader.  

Det tager ca. 2-4 minutter og bage en pizza. Med lidt øvelse er det muligt og bage to pizzaer i ovnen af gangen - det fungere bedst hvis man lader pizzaerne bage forskudt. Dvs. at pizza nr. 2 først placeres i ovnen når pizza nr. 1 er halvt færdig.

Skal man bage flere pizzaer er det nødvendigt og vedligeholde varmen ved og fyre let og regelmæssigt. Det kan ligeledes være nødvendigt og fyrre hårdere mens man holder korte pauser i pizzabagningen.

Tidsmæssigt skal der påregnes 40 - 60 min for at bage ca. 20 pizzaer, selvfølgelig afhængig af hvor effektiv man er.


Herefter følger en trinvis guide til brug af pizzaovnen

Fremgangsmåde:

 • Placer ovnen i læ og i rimelig afstand fra brændbart materiale.

 • Tænd bål i venstre side af ovnen - udvid evt. bålet ud mod midten.

 • Fyr regelmæssigt med tørt træ.

 • Under optænding kan lågen med fordel stå lidt på klem for og øge mængden af luft til ilden.

 • Ovne opvarmes ca. 45 minutter til temperaturen er ca. 300-325 grader.

 • Med tørt brænde og flittig fyring kan temperaturen nåes hurtigere, men det er ikke nødvendigvis en fordel da stenen skal kunne nå og optage varmen. Ved for hurtig opvarmning bliver ovnen ofte for varm, så de første pizzaer bliver brændt.

 • Når ovnen er varm, samles bålet i venstre side af ovnen - så der bliver et stort og frit bageareal.

 • Stenfladen børste ren med kosten. Ved løbende fyring kan der ligge lidt aske i bunden af ovnen, som nemt kan fjernes med børsten når ovnen er tom.

 • Lågen er varm - så det kan anbefales og bruge handsker/grydelapper.

 • Pizzaen ligges ind med pizzaspade i små rystende bevægelser så pizzaen glider af spaden.

 • Når Pizzaen har “sat sig” og den er blevet let bagt, påbegyndes en regelmæssig rotering af pizzaen inden i ovnen - brug vendespaden.

 • Pizzaen kan med fordel flyttes ind i det fjerneste hjørne modsat ilden - efter lidt øvelse kan man forsøge med endnu en pizza mens den anden bager færdig.

 • Bagetid ligger på 2-4 minutter afhængig af temperaturen.

 • Det kan være en fordel hvis der er lidt vind eller meget koldt at bruge lågen under bagningen evt. sat halv for åbningen foran ilden.

 • Husk og vedligeholde temperaturen/bålet efter behov, det sker ved en let fyring regelmæssigt f.eks hver 15 min. eller hvis temperaturen falder til ca. 300 grader. Når man fyrre kan der komme mange gnister og hvirvlende aske, så det er bedst og gøre uden pizza i ovnen.

 • Når alle pizzaer er bagt, sætte lågen for ovnen og bålet brænder ud efter nogle timer.

 • Når ovnen er kold, rengøres ovnen og tømmes for aske. 

Opskrift - Pizzadej

Opskriften herunder giver 4 pizzaer af ca. 225 g. Er man til flere pizzaer kan opskriften nemt ganges op, dog kan der være udfordringer med at have for meget dej i rørermaskinen.

Vi kan godt lide størrelsen på pizzaen ved 225 g dej, men kan også justeres i begge retninger.  

Ingredienser:

1 kg Tipo00-mel

610 g vand

7 gram gær

20 gram salt

1/2 tsk sukker

30 gram olivenolie

Fremgangsmåde:

Dejen kan forberedes enten i røremaskine eller ved håndkraft.

Bland alle ingredienserne og rør dejen til den er samlet til en fast kugle. I røremaskinen er det lettest ved middel til høj hastighed. Herefter æltes dejen i ca. 10 minutter eller indtil den virker elastisk. Dette kan med fordel gøres i røremaskinen ved lavt tempo.

Dejen deles herefter i portioner med 200 gram og stilles til hævning i køleskabet eller et køligt rum indtil ca. 1 time før den skal bruges. Dejen skal lægges i luft tætte bøtter eller et fad tætsluttet film, så de holdes fugtige under hævningen. 

FORMNING AF DEJEN:

Når pizzaen skal formes, hældes lidt Semola/ Durum mel på bordet og læg dejkuglen derpå. Tryk derefter pizzaen i cirkelform ved hjælp af dine hænder. Dejen er så elastisk, at du både kan strække den med hænderne på bordet eller tage den op og trække den i luften ved at bevæge den rundt i cirkler over dine hænder.